Igår (6/7) började helt plötsligt ett antal personer på Twitter snacka om Flickjox: Den nya coola tjänsten som skulle göra mail värdelöst, ta checkins till nästa nivå etc etc. Naturligtvis blir jag som ”early adopter” nyfiken och är tvungen att undersöka det hela lite närmre. Förutom lite Twitter-inlägg så dök Flickjox.com upp på Googlesökningen. Där hittade jag en helt ny WordPress-sajt utan någon annan design än standardtemat Twenty Eleven + en kort rad om att Flickjox är nästa stora grej. Självklart blev jag skeptiskt och tänkte inte mer på det till @deeped, @jocke och @nikkelin twittrar om det också och hajpar det på olika sätt. För mig gjorde det genast betydligt mer verkligt med tanke på att alla tre ofta twittrar, bloggar och delar med sig av nyheter på internet, sociala medier och SEO.

I flödet kring #flickjox hoppade sig spekulationerna i allt från att det är ett skämt till när, var, hur man får invites. Alla kom fram till att det inte finns några invites kvar och jag la ner tankarna om det med tanken ”Är det riktigt så får jag en invite förr eller senare”.

Dagen efter (dvs 7/7) kom det fram att det hela var och är ett skämt från början till slut. ”Kul!” tänker jag och går igenom tweetsen i #flickjox-flödet. Folk är sura, andra tycker det är kul, vissa kallar det ”elitism” och/eller ”mobbning” och vissa pratar om källkritik vilket är den punkten och linjen jag själv går igång på.

Anledningen är enkel: När (ett par av) källorna är @deeped, @jocke och @nikkelin så tar jag det hela betydligt seriösare än när ”Kalle Kula” med 100 followers kommer med något nytt. Varför litar jag då på dom?:
1. Jag träffat alla tre ”IRL”
2. Alla är extremt aktiva på Twitter
3. Alla har många followers
Tillsammans gör det att jag har väldigt svårt att tro att de hittar/späder på något bara för att ”skämta”. Men de är människor dom med och i detta fallet gjorde dom det.

Jag twitter-chattade med @deeped och @nikkelin (med @ulrikagood på ”min sida”) om det hela och de förstod inte problemet.
Argumenten ”Vi kan/får inte skämta?”, ”Folk måste vara mer kritiska” dyker upp och jag köper inget av det eftersom jag anser att ”with great power comes great responsibility” och att när källorna är välkända personer inom ämnet så får man utgå ifrån att de inte ”skämtar”.

För mig är ”skämtet” inget problem. Jag förstår ”syftet”, motivationen bakom osv. Det jag inte förstår är att de inte ser problemet: De tappar trovärdighet! I mina ögon är det inte mycket men absolut något jag kommer att ha med mig framöver. På gott och ont!

Slutligen så kommer här en prisutdelning till hur de mest tre mest trovärdiga källorna hanterade skämtet som gick/togs fel:
Guld: @jocke – Videobloggar en ursäkt
Silver: @nikkelin – Bloggar och bloggar igen
Brons: @deeped – Twittrar och bloggar sen en oförstående ursäkt

@raftsjo har gjort en bra sammanställning (via Storify – Ja, ännu en ny ”cool” tjänst – dock utan invitekrav) om du vill få koll på en del av händelseförloppet.

För siffror kring Flickjox/#flickjox impact så kan ni kolla Twinglys liveboard

Andra inlägg om Flickjox
Malin Crona (@MalinCrona)

Uppdatering 2011-07-08: @raftsjo verkar ha lämnat Twitter pga #flickjox :'(
Uppdatering 2011-07-18: Nu har DN skrivit om Flickjox

Kindle

Senast uppdaterad av den .

Tagged with →  
Share →

11 Responses to Flickjox – Mina tankar kring twitterskämtet #flickjox

 1. Deeped skriver:

  Ah. Så om man faktiskt inte kan riktigt förstå så är det skit. För man måste ta alla andras åsikter.

  Nice.

 2. [...] händer. Dessa har ett gäng satelliter, såna (som jag) som brukar lyssna på rekommendationer och hänga på och därmed hjälpa klicken att vara en klick att räkna med, så att [...]

 3. @johanssonmagnus skriver:

  Jag kan inte bli irriterad av #flickjox -påhittet. Det går snabbt att kolla källan till/gräva i det och konstatera att det är fejk. Men det kan skada trovärdigheten för extremt inflytelserika individer. Nästa gång de ”ropar varg” blir de trodda då? Kanske behöver Klout kompletteras med en trovärdighetsparameter? Kanske inte just för den här händelsen (som jag trots allt tycker vara ganska kul – ett tag) men för att förhindra desinformation i allmänhet. Undrar hur mycket prank-# det finns där ute?

  Magnus

  • David Nilsson skriver:

   Att kolla det i detta fallet skulle jag inte definera som lätt då det var helt nytt och inte fanns något om Flickjox förutom WP-sajten. Den var konstig men inte osannolikt att de skulle dra upp en sån innan launch. Sen fanns alla Tweets som var konstiga i sig men folk har ju skapat stora avancerade tjänster förr so why not? Antar att du syftar på domänen också en del och den tycker jag också var lite skum men återigen inte osannolik.

   Att trovärdighetsfaktor i Klout skulle lösa något i detta fallet tvivlar jag på men i många andra fall skulle det naturligtvis vara bra.

 4. Nikke Lindqvist skriver:

  Jag har bett om ursäkt direkt till sådana som säger att de känner sig trampade på av vårt skojande. Men jag tror varken du eller andra som tagit på er ambassadörsrollen gör. Om det är efterspelet som är är det viktiga och vi inte hanterar det på rätt sätt så kanske man ändå måste söka orsaken till det i att vi ser olika på saken.
  Alla som kollar på min Twitter-bio kanske bör försöka förstå vad det står där. Jag har aldrig utgivit mig för att vara expert på sociala medier. Det jag är bra på, är att göra saker synliga på webben. Primärt har det kommit att handla om sökmotoroptimering. Men, det som hjärtat är fullt av väller för mig över i alla uttryckssätt. Jag hänger på Twitter för att jag hänger på Twitter och säger samma saker där som i det som idag på GMA11 kallades ”köttvärlden”.
  Det blir ingen pudel härifrån. En ursäkt levererar jag gärna till var och en som behöver. Men de som känner sig trampade på kanske bara mår bra av att bli mer skeptiska?

 5. [...] http://www.david.nu – Flickjox – Mina tankar kring twitterskämtet #flickjox – David Nilsson [...]

 6. Deeped skriver:

  Fint att du kopplar Raftsjös twittergrej till det här trots att hon säger att det inte handlar om det. http://argbuggen.wordpress.com/2011/07/09/hur-man-forlorar-1000-foljare-pa-en-kvall/
  Trovärdig källa du?

 7. [...] Att slippa vara en bespottad och anklagad elitLämna gärna en kommentar ;) Om du är ny här kan du prenumerera via RSS eller genom e-post. Skriv en kommentar – Postat den 11 juli 2011 av Erik Fors-Andrée #leftcontainerBox { float:left; position: fixed; top:40%; left:60px; z-index:1; #F0F4F9} #leftcontainerBox .buttons { float:left; clear:both; margin:4px 4px 4px 4px; width:55px; height:60px; padding-bottom:2px; } #bottomcontainerBox { float:left; height:30px; width:100%; #F0F4F9} #bottomcontainerBox .buttons { float:left; height:30px; width:85px; margin:4px 4px 4px 4px; } Det här inlägget är en kommentar till en pågående debatt som kort och gott handlar om att ett antal personer med stort inflytande på Twitter har gjort en practical joke om en påhittad ersättare till e-post och Facebook: Flickjox. Skämtet har gjort att det åter blossat upp en debatt om twittereliten och hur vissa personer med stort inflytande bör och inte bör bete sig. Själv tycker jag att Flickjox är ganska roligt, men jag förstår också kritiken och håller bitvis med om att twittereliten ibland blir lite för elitistisk. Titeln till mitt inlägg är inspirerad av Niclas Strands bloggpost ”Bespottad och anklagad elit”. Jag tänkte mig först rubriken ”Kan man slippa vara…” men ändrade till ”Att slippa vara…” eftersom jag är övertygad om att det faktiskt går. Jag försöker hitta en lite annan vinkel till debatten genom att göra en jämförelse med ett annat område: Att vara chef. Ser mycket fram emot att höra om twittereliten och andra tycker att liknelsen håller och vilka slutsatser man i så fall kan dra! Andra inlägg i debatten finns till exempel här, här, här, här, här och här. [...]

 8. [...] är även Mia Ankawalls ana­lys om meka­nis­men bakom reak­tio­nerna och Davids sam­man­fatt­ning. Se även @jockes videour­säkt. Även Malin Crona har tan­kar kring [...]

 9. [...] David Nilsson skrev om att man som person med många följare också har ett ansvar [...]

 10. […] de hade trott det var en ny tjänst och när de inte blev inbjudna så upplevde de sig utanför och eftersom det var @nikkelin, @jocke och jag med flera som drog igång skämtet så ansågs det extra fult. Vi borde […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>